W cateringu wykorzystywane są różne sprzęty i akcesoria – poniżej prezentujemy kilka z nich. Jeśli myślisz o branży kulinarnej, nasze podpowiedzi mogą okazać się dla Ciebie pomocne. Termos do transportu żywności, bemar czy praktyczne pojemniki to tylko kilka przykładów.

Rozpoczęcie działalności w branży gastronomicznej wymaga wiedzy, doświadczenia, czasu, ale także zainwestowania sporej kwoty. Nie ma znaczenia, czy planujesz otworzyć restaurację, bistro, bar, czy może zacząć działać w cateringu – najpierw warto podliczyć wydatki i przygotować listę zakupów. O czym nie możesz zapomnieć, prowadząc biznes cateringowy?

Termos do transportu żywności

Dobrej jakości termos ze stali nierdzewnej służy do transportu żywności – do wyboru są modele o różnej pojemności. Pozwalają utrzymać danie w odpowiedniej temperaturze przez około 7 godzin. Dla firm cateringowych czy domów weselnych termos gastronomiczny to jeden z niezbędnych elementów wyposażenia, ale sprawdza się też w szkołach, na stołówkach czy w restauracjach.

Termosy gastronomiczne świetnie chronią przed wychłodzeniem. Pozwalają dostarczać gotowe i ciepłe potrawy do klienta czy na spotkania firmowe i różne rodzinne uroczystości, zachowując ich temperaturę oraz walory smakowe.

Pojemniki termoizolacyjne

Właściciele firm cateringowych powinni też zakupić pojemniki termoizolacyjne, w których można przenosić zarówno ciepłe dania, jak i napoje. Trzeba wybrać model o odpowiedniej pojemności, gdyż wybór jest bardzo duży – od kilku do kilkunastu litrów. Termosy i pojemniki muszą mieć też atesty PZH, które są gwarancją bezpieczeństwa.

Bemary i podgrzewacze

Termos czy pojemnik termoizolacyjny to podstawowe sprzęty, ale lista zakupów jest znacznie dłuższa. Warto też zainwestować w profesjonalne podgrzewacze i bemary. Są one niezbędne w wielu lokalach i formach cateringowych. Dzięki nim przygotowane potrawy pozostaną dłużej ciepłe, zachowają swoje walory smakowe i odżywcze.

Kociołki gastronomiczne

Na liście zakupów znajdą się też kociołki do przechowywania zup, które zapewnią potrawie odpowiednią temperaturę. To świetny i niezastąpiony sprzęt w branży gastronomicznej. Najczęściej używane są kociołki o pojemności 10 litrów – chętnie wybierane w cateringu, ale też na stołówki czy do hotelowych restauracji. Kociołek do zupy elektryczny posiada termostat, który pozwala utrzymać danie w wybranej temperaturze.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj