To, co spożywa kobieta, która karmi piersią, bezpośrednio wpływa na jej szybki powrót do sił po ciąży i porodzie. Jadłospis w okresie laktacji powinien być zróżnicowany – posiłki muszą być bogate w odpowiednie substancje odżywcze i zbilansowane pod kątem zapotrzebowania kalorycznego. Wśród młodych mam krąży wiele mitów dotyczących diety kobiety karmiącej, z którymi należy się rozprawić. Poznaj je!

Nieprawidłowe odżywianie się w okresie laktacji prowadzi do niedoborów składników odżywczych, które są bardzo cenne dla zdrowia kobiety. Nie wiesz, jak powinna wyglądać dieta podczas karmienia piersią – co jeść, co pić, w jakiej ilości i jak często? Sprawdź, czy znasz te mity, i rozpraw się z nimi!

W okresie laktacji należy wyeliminować część produktów spożywczych – MIT

Wiele osób błędnie uważa, że po porodzie kobieta powinna wyeliminować szereg produktów zawierających:

  • substancje wzdymające – kapustę, kalafior czy groch,
  • kofeinę – kawę oraz herbatę,
  • intensywny smak i aromat – czosnek, cebulę i brokuły.

Należy pamiętać, że usuwanie produktów z jadłospisu matki bez konsultacji z lekarzem może prowadzić do niedoborów witamin i mikroelementów. Kobieta karmiąca nie jest chora, więc nie musi przebywać na specjalnej diecie.

Jedyne ograniczenie dotyczy spożywania wysoko przetworzonej żywności, fast foodów i słodyczy w dużej ilości, ponieważ nie wpływają one pozytywnie na zdrowie matki oraz jej powrót do formy sprzed ciąży i porodu[1].

Alkohol w małych dawkach nie szkodzi – MIT

Kobietom, które mają problemy z laktacją, często zaleca się wypicie „małego piwka”. Alkohol, nawet w najmniejszej ilości, jest zakazany, ponieważ przenika do mleka matki, a wraz z pokarmem do organizmu dziecka. U malucha nawet niewielka ilość alkoholu może powodować wystąpienie różnych problemów neurologicznych. Po spożyciu napoju alkoholowego trzeba odczekać minimum 2 godziny przed podaniem piersi dziecku.

Zamiast piwa warto sięgnąć po dedykowane preparaty, takie jak Femaltiker Plus. Produkt ten zawiera m.in. słód jęczmienny, którego składniki aktywne wspierają produkcję prolaktyny i pomagają zwiększyć produkcję mleka w piersiach, a także ważne dla zdrowia mamy składniki odżywcze, takie jak cholina, foliany, witaminy B6 oraz B12[2].

Podczas karmienia piersią trzeba jeść więcej – PRAWDA

Zapotrzebowanie kaloryczne jest ustalane indywidualnie na podstawie masy ciała, wzrostu oraz stylu życia. W okresie karmienia piersią do tej wartości należy doliczyć około 500 kcal na dobę. Organizm musi zregenerować się po trudnym i wymagającym okresie, jakim była ciąża oraz po porodzie, który wymagał wiele wysiłku.

Karmienie piersią sprzyja utracie kilogramów zgromadzonych w czasie ciąży. Wiele kobiet po urodzeniu malucha zauważa znaczny spadek wagi. Zwiększenie kaloryczności jest konieczne do tego, aby zachować odpowiednią masę ciała i nie doprowadzić do niedowagi[3].

W okresie laktacji nie wolno pić kawy – PRAWDA/MIT

Kobieta, która karmi piersią, może spożywać płyny zawierające kofeinę, w tym kawę, jednak nie w nieograniczonych ilościach. Według najnowszych wytycznych, maksymalne, dzienne spożycie tej substancji nie może przekraczać 300 mg, to daje równowartość 6 filiżanek kawy[4].

W okresie laktacji kobieta powinna odżywiać się zdrowo, jeść to, na co ma ochotę ze szczególnym naciskiem na dużą ilość warzyw, owoców i ryb. Specjalna dieta matki karmiącej to MIT!

 

[1] https://www.emc-sa.pl/phavi/at/upl/2016/0909/0953-poradnik-karmienia-piersia.pdf

[2] http://kobiety.med.pl/cnol/images/cnol/Publikacje/stanowisko_Standardy_Medyczne_3_2013.pdf

[3] https://www.emc-sa.pl/phavi/at/upl/2016/0909/0953-poradnik-karmienia-piersia.pdf

[4] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/185589,dieta-kobiety-karmiacej

Czy dieta karmiącej mamy to mit?
Oceń artykuł!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here