Coraz więcej osób boryka się z nietolerancją glutenu. W takiej sytuacji należy wykluczyć z diety wiele wyrobów spożywczych. Osoby chore na celiakię często mają problem ze znalezieniem zamienników. Produkty pozbawione glutenu dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością. Jednym z wyrobów, które można włączyć do codziennego menu, są pasty orzechowe. Czy wszystkie przekąski tego typu można jeść?

Czym jest celiakia?

Nietolerancja glutenu i celiakia to schorzenia autoimmunologiczne polegające na reakcji alergicznej po zjedzeniu produktów z białkami glutenowymi. Objawy nietolerancji mogą przybierać różną formę. Najczęściej występują silne reakcje jelitowe, do których należą: ból, zaparcia, wymioty, biegunki czy nudności. Czasami pojawiają się także takie symptomy jak:

  • wysypki skórne,
  • bóle mięśni, stawów i kości,
  • zapalenie stawów,
  • wypryski.

W bardzo skrajnych przypadkach może dojść do ataku padaczki. Aby zapobiec takim sytuacjom, warto zdecydować się na restrykcyjną dietę. Nie oznacza to jednak, że należy zrezygnować ze wszystkich smakołyków. Dobrym rozwiązaniem dla łasuchów nietolerujących gluten są pasty orzechowe.

Czy wszystkie pasty orzechowe nie zawierają glutenu?

Masła orzechowe są bardzo uniwersalne, ponieważ można je spożywać zarówno na słodko, jak i na słono. Nadają się do domowych wypieków, naleśników czy nawet sosów do mięs. Specjaliści z firmy Nutura zajmującej się produkcją zdrowej żywności zaznaczają, że niektóre pasty zwierają gluten.

Świadomość konsumencka w ostatnich latach wzrosła. Coraz więcej osób czyta etykiety i sprawdza zawartość kupowanego pożywienia. Jest to bardzo ważne w przypadku osób cierpiących nie tylko na nietolerancję glutenu, lecz także na inne alergie pokarmowe. Niektóre pasty orzechowe zawierają gluten, dlatego należy poszukać specjalnych produktów bez żadnych zbóż i innych dodatków. W ten sposób można wyeliminować z diety elementy źle wpływające na nasz organizm. Kremy z pistacji, fistaszków czy chałwy bez glutenu jak najbardziej można spożywać bez obawy wystąpienia negatywnych symptomów.

Wiele rodzajów past orzechowych

Producenci zdrowej żywności dokładają wszelkich starań, by zapewnić klientom dostęp do różnorodnych past orzechowych. Miłośnicy orzechów mogą zatem wybrać kremy z pistacji lub fistaszków. Równie pyszna jest pasta chałwowa. Przygotowanie pysznych dań z produktów tego typu jest niezwykle proste. Pasty orzechowe można samodzielnie doprawiać np. za pomocą ziół, miodu, cynamonu czy ostrego chilli. Dzięki temu uzyskujemy dodatki słone, słodkie lub pikantne. Duża różnorodność kremów orzechowych sprawia, że dieta bez glutenu nie musi być nudna i ograniczona. Warto także wspomnieć, że pasty orzechowe nie tylko pozwalają normalnie funkcjonować osobom borykającym się z nietolerancją glutenu, lecz także stanowią źródło białka, zdrowych tłuszczów, a także witamin A, B i E.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj