Domowe sposoby na suszenie grzybów

Wrzesień i październik nie muszą kojarzyć się wyłącznie z marznącymi dłońmi i obniżoną odpornością. To przecież doskonały czas i ostatnia chwila na czerpanie z natury tego, co najlepsze. Nic więc dziwnego, że właśnie wczesną jesienią zabieramy się za ostatnie przetwory oraz za suszenie jabłek czy grzybów, aby zimą móc cieszyć się ich smakiem.

Jak przygotować grzyby do suszenia?

Zbierając grzyby, często wkładamy do koszyka więcej, z myślą o tym, by nadmiar zasuszyć na później. Ceny gotowych produktów w sklepach nie są najniższe, a suszone grzyby często wykorzystujemy do domowych sosów czy bigosu. Wyczuwamy je też w smaku i zapachu wigilijnych potraw, szczególnie popularnej w niektórych częściach Polski zupy grzybowej.

Dzięki suszeniu możesz zatrzymać walory grzybów na bardzo długi czas i sięgać po nie przez cały rok. Zanim przystąpisz do ich zbierania, dokładnie zapoznaj się z poszczególnymi rodzajami. Nie wszystkie nadają się do suszenia i przechowywania w domowej spiżarni. Najważniejsze jednak, by grzyby były świeże, nierobaczywe i bez oznak psucia. Najlepiej smakują borowiki, podgrzybki, koźlarze i smardze. Należy je oczyścić, a następnie pokroić – kapelusze w plastry o grubości ok. 0.5 cm, natomiast trzony na pół – i wytrzeć do sucha. Po takim przygotowaniu można przystąpić do suszenia.

Sposoby suszenia grzybów

Istnieje wiele metod suszenia grzybów. Można wykorzystać do tego domowy kaloryfer, suszarkę elektryczną, mikrofalę, piekarnik, a nawet słońce. Oczywiście ten ostatni sposób wymaga kilku dni idealnej pogody. Kucharze radzą więc, by suszyć grzyby przy pomocy piekarnika – to najlepsza i dostępna dla każdego opcja. Chociaż zajmuje kilka godzin, efekty będą zadowalające dla każdego amatora gotowania. Świetnym rozwiązaniem jest urządzenie z opcją zapamiętywania ustawień, np.  piekarnik Amica EB954BA+ IN PYROLIZA, które zaoszczędzi twój czas i ułatwi cały proces suszenia. Pomoże w tym zarówno funkcja szybkiego nagrzewania piekarnika do wybranej temperatury, jak i szeroki zakres temperatur, w tym najniższych, które idealnie sprawdzą się przy tego typu zadaniu jakim jest suszenie.

Suszenie czas start!

Nagrzej piekarnik do temperatury 40°C i włącz funkcję termoobiegu (lub grzałka góra-dół). Dla osiągnięcia lepszego efektu możesz uchylić nieco drzwi piekarnika, by para wodna wydostawała się z niego podczas suszenia. Pamiętaj o tym, by co jakiś czas przewracać grzyby. Kiedy będą już gotowe, przechowuj je w szczelnych pojemnikach.

Amica Wronki S.A.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj