Upalne lato zachęca do ochładzania ciała na różne sposoby. Najprostszym i najprzyjemniejszym jest wypicie zimnego napoju. Woda z cytryną i kostkami lodu pita w klimatyzowanym pomieszczeniu to doskonały sposób na obniżenie temperatury ciała. Czy zastanawiałeś się jednak, skąd biorą się orzeźwiające kostki lodu w naszych ulubionych napojach? Wiele restauracji i barów korzysta ze specjalnych urządzeń, zwanych kostkarkami. Czym są i w jaki sposób działają? W jakich lokalach można je spotkać? Sprawdźmy!

Sposób na chłodny napój, czyli kostkarki do lodów

Wśród wyposażenia restauracji czy barów, a coraz częściej także w mieszkaniach prywatnych, możemy natknąć się na kostkarki do lodów. Urządzenia te cieszą się sporym zainteresowaniem, ponieważ potrafią bardzo skutecznie ułatwić funkcjonowanie lokalu. Dzięki nim pracownicy mają stały dostęp do kostek lodu, które są niezbędnym elementem wielu napoi. Kto z nas bowiem wyobraża sobie lemoniadę, koktajl czy kawę na zimno bez kostek lodu? W ich przygotowaniu pomaga obecność kostkarki produkującej na bieżąco świeże kawałki lodu. Dzięki niej właściciele lokali nie muszą obawiać się, że w upalny dzień zabraknie zimnego wkładu do napoi, a klienci wyjdą niezadowoleni. Jest to także bardziej ekologiczne rozwiązanie niż kupowanie zamrożonych kostek zapakowanych w folię.

Profesjonalne kostkarki do lodu pełnią bardzo ważną funkcję także na zapleczach wielu lokali. Wytworzony przez nie lód można bowiem wykorzystać do m.in. przechowywania warzyw lub owoców, a także jako wypełnienie pojemnika pełnego butelek z napojami czy alkoholem. Sprzęty tworzące lód przydadzą się także w restauracyjnych kuchniach, które wykorzystują kostki do utrzymania świeżości transportowanego mięsa bądź ryb.

Jak działa kostkarka do lodu?

Działanie kostkarki do lodu jest bardzo proste. Wystarczy, że uzyska ona dostęp do prądu, wody i odpowiedniego zaprogramowania. Kostki lodu w tych urządzeniach powstają poprzez dostarczenie wody do foremek, gdzie oddziałuje na nie czynnik chłodzący, jakim może być woda lub powietrze. W kolejnym kroku foremki zostają podgrzane tak, aby wypadł z nich do specjalnego pojemnika gotowy lód. W tym pojemniku utrzymywana jest odpowiednia dla kostek temperatura, dzięki której nie roztapiają się one aż do wyjęcia z urządzenia. Ciągłość pracy kostkarki zostaje zatrzymana, gdy ilość lodu zaczyna uniemożliwiać zamknięcie drzwiczek, przez który wpada on do pojemnika. Urządzenie uruchamia się ponownie po opróżnieniu kostkarki z gotowego lodu.

Gdzie najbardziej przydadzą się kostkarki do lodu?

Urządzenie do produkcji lodu najczęściej spotkać można we wspomnianych już restauracjach, kawiarniach i barach, ale nie tylko. Sprawdzają się również w hotelach, domach weselnych czy dyskotekach, gdzie ułatwiają przygotowywanie głównie koktajli i drinków.

Niewielkie kostkarki, np. o pojemności poniżej 10 kg, warto zakupić do prywatnego użytku w domu. Obecność takiego urządzenia będzie doskonałym rozwiązaniem na wszelkiego typu imprezach rodzinnych, a szczególnie tych odbywających się w lecie. Przyda się również do codziennego użytku, usprawniając przygotowanie ulubionego zimnego napoju i oszczędzając trudności związanych z napełnianiem plastikowych foremek czy specjalnych foliowych woreczków.

Każda z kostkarek do lodu może charakteryzować się inną mocą, wydajnością, pojemnością lub sposobem chłodzenia. To ułatwia dopasowanie odpowiedniego sprzętu do oczekiwań jego przyszłych użytkowników, nawet pod względem preferowanego kształtu i wielkości powstających kostek. Zastanów się, jak duża kostkarka do lodu przyda się w Twoim obiekcie i wybierz tą, która sprawdzi się najlepiej.

Kostkarki do lodu – kiedy warto je mieć?
Oceń artykuł!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here