Nie bez powodu mówi się, że jemy oczami. Wizualny aspekt podawanych dań jest równie istotny, co ich smak. Dlatego przed przygotowaniem deserów warto pomyśleć o tym, czym je ozdobimy: szczególnie, jeżeli ma to być deser na specjalną okazję, jak tort na rocznicę czy urodziny. Dobrym pomysłem będzie wykorzystanie produktu takiego jak plastyczna masa cukrowa, która daje szeroki wachlarz możliwości.

Masa cukrowa – z czym to się je?

Masa cukrowa jest stosunkowo prostym w obsłudze produktem. Wystarczy, że zagnieciemy lub rozwałkujemy ją na pożądaną grubość. Wtedy masa rozgrzeje się i zwiększy swoją elastyczność. Swoje właściwości zawdzięcza składowi z zawartością cukru, glukozy i skrobi, które połączone tworzą produkt o konsystencji przypominającej modelinę lub plastelinę. Masa cukrowa do modelowania najczęściej używana jest do ozdabiania klasycznych tortów w styli angielskim, choć nic nie stoi na przeszkodzie, abyś w kreatywny sposób wykorzystał ją do ciastek czy muffinek.

Jak pracować z masą cukrową?

Wiesz już, że masę cukrową należy zagnieść lub rozwałkować. Warto poznać także kilka innych wskazówek:

  • Jeżeli chcesz ozdobić tort, sprawdź, jaką grubość chcesz osiągnąć. W tym celu możesz rozwałkować niewielki kawałek masy i przekroić go. Do obłożenia ciasta lukrem plastycznym na tort potrzebujesz także czegoś, co zachowa się jak klej do masy: może to być krem maślany czy śmietankowy. Wtedy będziesz mieć pewność, że masa dobrze utrzyma się na cieście.
  • Wymierz szerokość rozwałkowanej masy tak, aby była większa niż powierzchnia tortu. Łatwiej będzie uciąć nożem nadmiar po bokach, niż doklejać brakujące elementy. Tak zwany „zakład masy” powinien wynosić około 15 cm. W ten sposób warstwa na torcie będzie ułożona w sposób bardziej estetyczny.
  • Najpierw przyłóż masę do powierzchni tortu, a następnie doklejaj ją do boków ku dołowi. To najbardziej efektywny sposób na równomierne zespolenie masy z ciastem.
  • Nie możesz znaleźć takiego koloru masy, jaki najbardziej pasuje do Twojej koncepcji? Stwórz go sam! Wybierz białą masę do modelowania i dodaj do niej żelowy barwnik spożywczy. Zrób to na etapie wygniatania masy – zagniataj tak długo, aż masa zyska równomierną barwę.
  • Stwórz figurkę na tort. To świetna propozycja na torty ślubne czy ciasta na urodziny dziecka lub komunię. Z masy możesz zrobić na przykład figurkę bohatera ulubionej kreskówki Twojego dziecka. Porcję masy rozgrzewaj w dłoniach i formuj elementy figurek według własnego zamysłu.

Wysokiej jakości masy cukrowe znajdziesz w asortymencie SugarCraft.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj