Szukacie prostego, zdrowego i jednocześnie orzeźwiającego napoju? Znakomitym wyborem może okazać się domowa lemoniada. Poniżej podpowiadamy jak ją przyrządzić.

Letnie orzeźwienie nie byłoby tym samym bez cudownie chłodnej lemoniady, w której intensywny smak cytryn łączy się perfekcyjnie z cukrową słodyczą. Ten tradycyjny w wielu regionach świata napój można wykonać na niezliczone sposoby, a za każdym z nich kryje się sekret nieco innego smaku. Ale czy istnieje sposób, by uzyskać niepowtarzalny smak lemoniady, nie poświęcając długich godzin na wcześniejsze przygotowanie syropu cukrowego? Ależ tak – skorzystaj z niego, a czeka cię cytrynowe szaleństwo!

Czy dobra lemoniada może być prosta?

Jeśli poszukasz przepisu na tradycyjną lemoniadę w poświęconych napojom książkom kucharskim czy barmańskim, może się okazać, że ogarnie cię całkowite zniechęcenie. Ten wyjątkowy napój z pewnością wart jest kilku godzin prac, ale co zrobić, jeśli doba już teraz wydaje ci się za krótka? Czy musisz rezygnować ze szklanki zimnej lemoniady w gorące, letnie popołudnie? W żadnym razie – wystarczy tylko uważniej przyjrzeć się funkcjom, jakie poszczególne składniki pełnią w tym napoju, a potem zastosować kilka sztuczek, które pozwolą uprościć cały proces.

Za rozpoznawalny wszędzie smak najlepszej lemoniady odpowiada coś więcej, niż tylko mieszanina wody, cytryny i lodu. Wie to każdy, kto taką metodą próbował dogonić swoje cytrynowo-orzeźwiające wspomnienie z wakacyjnej knajpki. Powód jest prosty: lemoniada zawdzięcza swoją magię tak zwanemu Oleo Saccharum – składnikowi, który powstaje w wyniku połączenia cukru ze skórką cytrynową (koniecznie z ekologicznych cytryn!). Pozwala to uwolnić olejki, które zmieniają smak lemoniady w coś, o czym trudno zapomnieć.

Jak zrobić najlepszą lemoniadę ekspresowo?

Wiemy już, dlaczego domowa lemoniada nie zawsze spełnia nasze oczekiwania. Dodatek oleo saccharum pozwala na uzyskanie smaku, który pobudza nasze kubki smakowe dzięki unikatowym olejkom eterycznym, właściwym cytrynie i innym cytrusom. Ale czy wiesz, że możesz uzyskać oleo saccharum bez potrzeby długiego macerowania? Musisz tylko nieco pomóc owocom puścić sok, naciskając je na desce do krojenia, zanim wykonasz pierwsze nacięcie.

Następnie zdrap trochę skórki z jednej cytryny za pomocą odpowiedniego urządzenia lub noża i zmieszaj ją w misce z cukrem. Nie ma konieczności, by spędziła tam całą dobę! Proces ekstrakcji olejków przyspieszysz, ręcznie wcierając cukier w skórkę cytrynową, dodając odrobinę wyciśniętego soku z cytryny, lub też dolewając nieco gorącej wody. Dzięki temu małemu oszustwu już po 20 minutach będziesz cieszyć się wspaniałą lemoniadą. Wystarczy, że do blendera dodasz wodę, sok wyciśnięty z kilku cytryn, ulubioną ilość cukru brązowego oraz nieco powyższej mieszanki. Do tego lód z kruszarki – i gotowe, smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj