Dobrze wszystkim znany olej rzepakowy, ze względu na swoje prozdrowotne właściwości znajduje szerokie zastosowanie zarówno w medycynie, jak i kuchni i kosmetyce. Od wieków używa się go jako produktu jadalnego oraz nośnika energii. Jakie ma właściwości i jak wiele zastosowań?

Wartości odżywcze i działanie oleju rzepakowego

Olej rzepakowy jest cennym źródłem wielu witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega, które są niezbędne do prawidłowej budowy błon komórkowych. Występuje w nim najkorzystniejszy dla organizmu człowieka stosunek kwasów omega-6 do omega-3, czyli 2 do 1. Warto pamiętać, że nawet oliwa z oliwek nie ma tak idealnych proporcji.

Olej obfituje także w witaminę A, D, E i K oraz polifenole i przeciwutleniacze. Substancje te chronią komórki organizmu przed uszkodzeniem na skutek działania wolnych rodników. Co więcej, olej rzepakowy ma największą zawartość witaminy E ze wszystkich dostępnych olejów roślinnych. W 100 gramach znajduje się aż 26 gram witaminy E.

Olej rzepakowy zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i reguluje poziom cholesterolu. Systematyczne spożywanie oleju odsuwa w czasie starzenie się organizmu i zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych chorób nowotworowych. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E, zmniejsza zlepianie się płytek krwi, zapobiegając zakrzepom. Olej ten wspomaga także prawidłowe funkcjonowanie wzroku i błon śluzowych, a ze względu na zawartość witaminy K, wspiera prawidłowe krzepnięcie krwi oraz układ kostny.

Zastosowanie oleju rzepakowego

W Polsce najpopularniejszym zastosowaniem oleju rzepakowego jest kuchnia, w której służy zwykle do pieczenia i smażenia potraw. Idealnie nadaje się do tego ze względu na wysoką temperaturę dymienia, która wynosi około 204ºC. Dopiero w tej temperaturze cząsteczki tłuszczu ulegają rozkładowi i zaczynają tworzyć szkodliwe związki. W tym przypadku najlepszy jest rafinowany olej rzepakowy. Ma on łagodny smak, dlatego też można stosować go do różnych potraw kulinarnych, w których nie będzie dominował, np. sałatki, dipy i sosy.

Ze względu na bogaty skład, olej rzepakowy znalazł zastosowanie także w kosmetyce. Sprawia, że skóra jest bardziej elastyczna i nawilżona. Można go dodawać do peelingów lub balsamów do ciała oraz wcierać w przesuszoną skórę na kolanach, łokciach czy dłoniach. Idealnie sprawdzi się u osób z cerą suchą i dojrzałą. Do tych celów używany jest olej rzepakowy tłoczony na zimno, gdyż wtedy zachowuje on swoje właściwości pielęgnacyjne.

Używa się go także jako wielofunkcyjne paliwo odnawialne, czyli ekologiczny nośnik energii. Stosowany jest do produkcji wielu końcowych produktów rynkowych, takich jak lubrykanty, biopaliwa, pomadki do ust, tusze do rzęs czy świeczki.

Olej rzepakowy – europejski cud

Olej rzepakowy jest jednym z najmniej docenianych produktów na rynku, dlatego stał się przedmiotem kampanii edukacyjno-promocyjnej, która ma na celu podniesienie świadomości ludzi na temat wartości odżywczych olejów roślinnych. Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie akcji – olejrzepakowy.com.

Dietetycy zalecają spożywanie oleju rzepakowego w codziennej diecie, a także polecają go kobietom w ciąży oraz dzieciom już od 6 miesiąca życia. Jego regularne spożywanie może zapobiec wielu chorobom cywilizacyjnym, np. miażdżycy, cukrzycy czy nadciśnieniu.

Olej rzepakowy – skarb Europy
Oceń artykuł!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here