Są niezawodne, wydajne i pozwalają na przygotowanie kilku potraw jednocześnie. Piece gastronomiczne, bo o nich mowa, to urządzenie, które koniecznie muszą się znaleźć w każdej profesjonalnej kuchni. Na jakie modele warto zwrócić uwagę w szczególności? Jakie są ich największe atuty?

Piece konwekcyjne – idealne do restauracji

Profesjonalne kuchnie rządzą się swoimi prawami. Z uwagi na dużą liczbę i różnorodność przygotowywanych dań muszą być wyposażone w wysokiej jakości sprzęty, w tym w piece gastronomiczne. To wielofunkcyjne urządzenia służące do obróbki żywności. Pozwalają one nie tylko piec, ale i dusić oraz podgrzewać potrawy.

Jednymi z najpopularniejszych pieców gastronomicznych są piece konwekcyjne. Jak sama nazwa wskazuje, to modele wykorzystujące zjawisko konwekcji, dzięki któremu w urządzeniu dochodzi do stałej cyrkulacji powietrza. W efekcie w całym piecu panują identyczne warunki pieczenia.

Co więcej, nowoczesne modele wyposażone są w funkcję oczyszczania powietrza z cząsteczek tłuszczu. Pozwala to na przygotowywanie kilku różnych potraw jednocześnie, bez obaw o to, że aromaty i smaki będą się przenikać. To istotna zaleta, zwłaszcza w przypadku restauracji, które oferują zróżnicowane menu oparte na daniach pieczonych i duszonych.

Piece konwekcyjno-parowe – rozwiązania nowej generacji

Piec konwekcyjno-parowy to następca pieca konwekcyjnego, który coraz częściej znajduje zastosowanie w profesjonalnych kuchniach. Podobnie jak poprzednik swoje działanie opiera na zjawisku konwekcji. W efekcie w całym urządzeniu panują identyczne warunki pieczenia, a potrawy nie przenikają innymi zapachami i smakami.

Dodatkowo piec gastronomiczny tego typu wykorzystuje parę wodną, która sprawia, że dania zachowują swoją naturalną wilgoć. Eliminuje to zjawisko wysuszania potraw, które występowało w przypadku klasycznych pieców konwekcyjnych, zwłaszcza jeśli nieumiejętnie się z nich korzystało.

Profesjonalny piec do pizzy – must have każdej pizzerii i nie tylko

Na rynku nie brakuje również rozwiązań dedykowanych pizzeriom. To profesjonalne piece do pizzy, które pozwalają w odpowiednich warunkach przygotować jedno z najsłynniejszych dań kuchni włoskich – pizzę.

Najmniejsze modele wyposażone są w jedną komorę, która umożliwia przygotowanie jednej pizzy. Dostępne są również bardziej rozbudowane piece gastronomiczne z kilkoma komorami, które pozwalają na pieczenie kilku pizz jednocześnie. Są też warianty z okapem i komorą rozrostu.

Wbrew pozorom piece gastronomiczne do pizzy nie służą wyłącznie do przygotowywania jednego dania. To uniwersalne sprzęty, w których z powodzeniem można piec chleb, bułki, a także wyroby cukiernicze. Sprawdzą się również podczas przygotowywania różnego rodzaju mięs oraz ryb. Szybko się nagrzewają. Mogą więc służyć także do podgrzewania potraw lub utrzymywania ich w określonej temperaturze. Nic więc dziwnego, że piece do pizzy wykorzystywane są nie tylko w pizzeriach.

Niezależnie od rodzaju piec gastronomiczny to urządzenie, którego nie może zabraknąć w żadnej profesjonalnej restauracji. Za jego pomocą przygotować można wiele różnorodnych potraw. Oferowane na rynku nowoczesne modele to rozwiązania, które łączą wysoką jakość pieczenia ze stosunkowo niskim zużyciem energii. Dostępne są one zarówno na kredyt, jak i w leasingu. Nie musisz się więc obawiać, że zakup pieca gastronomicznego zrujnuje budżet restauracji. To inwestycja, która szybko się zwróci.

Piece gastronomiczne – jakich modeli nie może zabraknąć w profesjonalnej kuchni?
Oceń artykuł!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here