Nasiona ekologiczne są materiałem siewnym, z których otrzymuje się ekologiczne uprawy. Takie nasiona uchodzą za zdrowe i kupowane są przez rolników i ogrodników produkujące bio warzywa. Powinny one spełniać określone wymogi dotyczące ich produkcji. Czy faktycznie nasiona ekologiczne są zdrowsze od zwykłych nasion? Jak uniknąć ryzyka, że przy zakupie zostanie się oszukanym?

Czym są nasiona bio?

W dziedzinie, jaką jest produkcja żywności, termin „bio” oznacza, że produkt został wytworzony w sposób ekologiczny, czyli metodami naturalnymi. W tego typu produkcji nie ma miejsca na sztuczne nawozy ani na procesy szkodzące człowiekowi i środowisku. Nie może być też przy tym używana żadna chemia i szkodliwe środki chwastobójcze lub owadobójcze.

Podobnie sprawa się ma z materiałem siewnym, który jeśli ma w swej nazwie „bio”, to pochodzi z plantacji, gdzie nie ma chemicznych oprysków ani sztucznych środków ochrony roślin. Ekologiczne rośliny mateczne hodowane są w na naturalnych nawozach i wolne są od modyfikacji genetycznych.

Nasiona ekologiczne, sprzedawane w takich hurtowniach, jak TORAF, kupują rolnicy, którzy zajmują się produkcją warzyw bio, ostatnio tak często kupowanych przez osoby poszukujących zdrowej żywności dla siebie i dla swoich rodzin.

Jak rozpoznać nasiona ekologiczne?

W sklepach z nasionami jest sporo asortymentu, który w nazwie ma słowo „bio”. Jednak wybierając odpowiednie nasiona, warto sprawdzić, czy na opakowaniu jest znaczek przedstawiający listek z białych gwiazdek, widniejący na zielonym tle. Poza tym producent nasion ma obowiązek podać na opakowaniu jednostkę, która wydaje stosowne certyfikaty. W Polsce są to między innymi: Ekogwarancja PTRE, Agro Bio Test i Bioekspert. Przyznawane certyfikaty obowiązują określony czas, przez który zalecane są liczne i częste kontrole, które mają za zadanie wykryć ewentualne odstępstwa od obowiązujących norm.

Czy zakup nasion ekologicznych jest opłacalny?

Nasiona ekologiczne oczywiście są opłacalne dla producentów warzyw i owoców bio. Jednak czy może z nich korzystać przeciętny posiadacz zagonu z warzywami? Okazuje się, że tak. Każdy, kto preferuje naturalną i zdrową żywność, powinien zaczynać właśnie od zakupu takich nasion. Wiadomo, że są one droższe od standardowych materiałów siewnych, bo ich produkcja jest droższa. Ponadto nadawanie certyfikatów i ciągłe kontrole też pochłaniają środki finansowe. Jednak prawdą jest, że na zdrowiu swoim i swojej rodziny nie warto oszczędzać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here