Jesień to zdecydowanie jej czas! Od tego okresu rządzi praktycznie w każdej kuchni. O kim mowa? Przed Państwem jej królewska mość – cukinia! Co sprawia, że jest obiektem westchnień kucharzy? Łatwość przygotowania, uniwersalność, możliwość łączenia z różnymi składnikami i ten smak – nie do podrobienia. Podpowiadamy, jak przyrządzać cukinię, by wywołać „ochy” i „achy”. Warto wypróbować cukiniowe menu już dziś!

Śniadanie u… Cukinniego

Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Według zasady ma być, pożywne i, oczywiście, przepyszne. Wszystkie te cechy spełnia przepis na serowe placuszki z cukinii. Z zielonym warzywem nie ma miejsca na nudę!

Serowe placuszki z cukinii

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 2 cukinie 
  •  1 opakowanie sera feta
  •  150 g mąki pszennej
  •  3 jajka
  •  100 g wędzonego łososia
  •  świeża bazylia
  •  2 łyżki kaparów
  •  100 ml Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Do sosu:

  •  jogurt naturalny
  •  1 ząbek czosnku
  •  2 łyżki majonezu
  •  0,5 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj cukinię na tarce, a następnie połącz ją z pokrojonym w paski wędzonym łososiem, posiekanymi kaparami, pokrojonym w kostkę serem feta oraz posiekanymi listkami bazylii. Wszystko razem wymieszaj.
  2. W misce ubij pianę z jajek, w drugiej misce połącz mąkę i żółtka z ok. 150 ml wody. Powstałe ciasto połącz z wcześniej przygotowaną masą. Na koniec dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj całość.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlej część Ramy, dzięki temu danie będzie złociste i aromatyczne. Poczekaj, aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki – oznacza to, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
  4. Na gorący tłuszcz nakładaj małe porcje ciasta i smaż je z obu stron do uzyskania złotej barwy.
  5. Przyrządź sos mieszając jogurt, roztarty na miazgę czosnek, majonez oraz sok z cytryny. Gotowe placki podawaj w towarzystwie sosu.

Z zupą za pan brat

Nadeszła pora na długo wyczekiwany obiad! Najlepiej rozpocząć go apetyczną zupą. Szef kuchni marki Knorr poleca przygotować znakomity zielony krem z cukinii. Delikatny, sycący, smakowity…zupa to jest to! Nuta bazylii nada potrawie charakteru i wyrazistości. Będzie się działo!

Zielony krem z cukinii

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 600 g cukinii
  • 200 g pora
  • 150 g zielonego selera
  • 10 g świeżego czosnku
  • 20 g oleju roślinnego
  • 0,5 l wody
  • 15 g świeżej bazylii
  • 1 sztuka Bulionu na włoszczyźnie Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Pora oraz seler umyj i pokrój na małe kawałki.
  2. Cukinię umyj oraz pokrój w półksiężyce, a czosnek drobno posiekaj.
  3. Rozgrzej olej w rondlu, dodaj do niego seler i pora. Całość smaż na średnim ogniu przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Dodaj cukinię, czosnek i wszystko smaż jeszcze przez 1 minutę.
  5. Wlej gorącą wodę i wrzuć kostkę Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj przez kolejne 10-12 minut, do momentu aż cukinia zrobi się miękka i gotowa do zmiksowania.
  6. Na koniec dodaj bazylię oraz zmiksuj zupę na gładki krem.

Podano do stołu!

Kolej na drugie danie. I tutaj cukinia może się popisać! Daje o sobie znać jej uniwersalność. Cukinia dogada się zarówno z ryżem, makaronem czy kaszą. To także doskonały składnik aromatycznych sosów. Przygotowując obiad, sięgnijmy po klasykę w wersji fusion. Gotowi na bigos z dodatkiem cukinii? Palce lizać!

Cukiniowy bigos

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 3

Składniki:

  • 800 g cukinii
  • 1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
  • 200 g kiełbasy zwyczajnej
  • 100 g wędzonego boczku
  • 3 pomidory
  • 1 łyżka smalcu
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielony Knorr

Sposób przygotowania:

  1.  Cukinię pokrój w kostkę.
  2. Pokrojony w kostkę boczek podsmaż na smalcu, a następnie dołóż plastry kiełbasy oraz cukinię. Smaż około 5 minut.
  3. Dolej kilka łyżek wody, dopraw do smaku Delikatem Knorr, solą i pieprzem. Duś 5 minut.
  4. Pomidory obierz ze skórki oraz dodaj do smażonych produktów. Całość podgotuj. Posyp posiekaną natką.

Małe co nieco

Cukinia nie da na długo o sobie zapomnieć. Przekąski, zakąski, lekkie podwieczorki – to jej królestwo. Cukinia z innymi „sałatkowymi produktami” tworzy zgrane duety. Szybko, łatwo i bez wysiłku. Smak mizerii z cukinii z twistem zachwyci wszystkich – bez wyjątku!

Mizeria z twistem

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 500 g cukinii
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego do mizerii Knorr
  • 1 czerwona cebula
  • 3 kiszone ogórki
  • 2 pomidory

Sposób przygotowania:

  1. Przyrządź Sos sałatkowy do mizerii Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Umyj cukinie i pokrój w cienkie półplastry. Możesz też użyć tarki jarzynowej.
  3. Pokrój cebulę w kostkę, a ogórki w plastry. Dodaj do cukinii i wszystko razem wymieszaj z sosem sałatkowym.
  4. Sałatkę posyp pomidorem pokrojonym w kostkę.

Kolacja mistrzów!

Szczęśliwy dzień warto zakończyć równie udaną kolacją. Z przepisem na lasagne z cukinią sukces mamy w kieszeni. Smaczne danie dla całej rodziny i to w prawdziwie włoskim stylu. Kawałkom cukinii w takim wydaniu nie oprze się nawet największy niejadek.

Lasagne z cukinią

Czas przygotowania: 50 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 9 płatów makaronu lasagne
  • 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 opakowanie Rodzinnego Fix Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami Knorr
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów pelatti
  • 75 g sera parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml śmietany
  • 150 g sera żółtego

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę oraz cukinię pokrój w kosteczkę o wymiarach ok. 1 x 1 cm. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Zetrzyj na tarce oba sery oraz marchewkę.
  2. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, cebulę i marchew. Smaż, do momentu, gdy warzywa zaczną się rumienić. Dodaj mięso mielone i smaż, aż mięso będzie zupełnie suche.
  3. Następnie wlej puszkę pomidorów, pół szklanki wody oraz Rodzinny Fix Knorr. Do powstałego sosu dodaj paprykę oraz cukinię. Całość gotuj razem jeszcze przez 2-3 minuty.
  4. Na dno naczynia żaroodpornego wylej niewielką ilość sosu i ułóż na nim płaty makaronu. Następnie nałóż warstwę sosu, po czym na nowo ułóż płaty makaronu. Czynność powtórz, tworząc jedną lub dwie makaronowe warstwy.
  5. Lasagne polej z wierzchu śmietaną, posyp obficie serem i piecz w nagrzanym do 180 ⁰C piekarniku przez ok. 20 minut.

Cukinia – dobra na każdą uroczystość i bez okazji. Warzywo pasuje praktycznie do wszystkich dań, dlatego nie może go zabraknąć w jesiennym menu. Sezonowy zawrót głowy w pełni!

Knorr

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj