Kruche ciasto drożdżowe lub francuskie, słodkie lub wytrawne, a przede wszystkim niezmiernie pyszne. O czym mowa? Oczywiście o popularnej tarcie, która jak się przekonacie niebawem – nie jedno ma imię!
Przysmak prosto z Francji
Tarta to jedno z tych dań, które momentalnie kojarzą nam się z jednym krajem – Francją. W rzeczy samej jest to francuska potrawa narodowa, której popularność już dawno temu wykroczyła poza granicę trójkolorowej republiki. Tajemnica jej sukcesu tkwi w niewątpliwym uniwersalizmie – można ją schrupać o każdej porze dnia, bez względu na okazję i z dowolnym nadzieniem.
Tarta i quiche – różnice
Tarta czasami bywa mylona z innym francuskim przysmakiem – plackiem lotaryńskim (inaczej zwanym quiche lorraine lub po prostu kisz). Różnice między danami jest dość subtelna; można jednak przyjąć, że plackiem wypełniony masą śmietanowo-jajeczną może być zarówno, quichem jak i tartą, natomiast brak niniejszej mieszaniny zarezerwowany jest jedynie dla bohatera powyższego artykułu.
Przepisy na tartę – słodko i wytrawnie
Jak już zostało wspomniane tytułem wstępu, tarta potrafi przybierać najróżniejsze formy. Wertując stosy różnych przepisów, wybraliśmy nasze cztery ulubione. Znajdziecie je poniżej:
- Tarta z nadzieniem chrzanowym (https://uwielbiam.pl/przepis/tarta-z-nadzieniem-chrzanowym) – idealny pomysł na pożywny obiad, który przygotujesz nawet bez wielkiego doświadczenia w kuchni;
- Tarta z leśnymi grzybami (https://uwielbiam.pl/przepis/tarta-z-lesnymi-grzybami) – rozkosz dla kubków smakowych z brązowymi pieczarkami i suszonymi podgrzybkami;
- Tarta z figami i kozim serem (https://uwielbiam.pl/przepis/tarta-z-figami-i-kozim-serem) – szukasz pomysłu na smaczny obiad lub kolację? Oto właśnie on;
- Tarta z jabłkami i bezą (https://uwielbiam.pl/przepis/tarta-z-jablkami-i-beza) – przepyszny deser, który zdobędzie uznanie fanów słodyczy.
Jaki jest Wasz wybór? Na słodko czy wytrawnie? Dajcie koniecznie znać w komentarzach!