Kruche ciasto drożdżowe lub francuskie, słodkie lub wytrawne, a przede wszystkim niezmiernie pyszne. O czym mowa? Oczywiście o popularnej tarcie, która jak się przekonacie niebawem – nie jedno ma imię!

Przysmak prosto z Francji

Tarta to jedno z tych dań, które momentalnie kojarzą nam się z jednym krajem – Francją. W rzeczy samej jest to francuska potrawa narodowa, której popularność już dawno temu wykroczyła poza granicę trójkolorowej republiki. Tajemnica jej sukcesu tkwi w niewątpliwym uniwersalizmie – można ją schrupać o każdej porze dnia, bez względu na okazję i z dowolnym nadzieniem.

Tarta i quiche – różnice

Tarta czasami bywa mylona z innym francuskim przysmakiem – plackiem lotaryńskim (inaczej zwanym quiche lorraine lub po prostu kisz). Różnice między danami jest dość subtelna; można jednak przyjąć, że plackiem wypełniony masą śmietanowo-jajeczną może być zarówno, quichem jak i tartą, natomiast brak niniejszej mieszaniny zarezerwowany jest jedynie dla bohatera powyższego artykułu.

Przepisy na tartę – słodko i wytrawnie

Jak już zostało wspomniane tytułem wstępu, tarta potrafi przybierać najróżniejsze formy. Wertując stosy różnych przepisów, wybraliśmy nasze cztery ulubione. Znajdziecie je poniżej:

Jaki jest Wasz wybór? Na słodko czy wytrawnie? Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj