Nie bez powodu płatki owsiane zaliczane są do super food, czyli jedzenia, które ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Niepozorny owies jest bowiem produktem niezwykle bogatym w substancje odżywcze. Mając tego świadomość nieco łatwiej zrozumieć to, że w dzieciństwie wręcz męczono nas owsianką na śniadanie. Dzisiaj warto sięgnąć po nią z własnej woli i za chwilę wyjaśnimy dlaczego!
Zdrowe płatki owsiane i ich właściwości
O tym, że płatki owsiane https://melvit.pl/platki-owsiane-gorskie-papier-500-g/ są naprawdę zdrowe, świadczyć może fakt, że w rankingu na najzdrowszą żywność zajęły one trzecie miejsce, stając na podium obok owoców acai oraz czosnku. Wynik ten robi jeszcze większe wrażenie, kiedy zobaczymy na cenę, w jakiej można kupić zdrowe płatki owsiane. Na tle innych produktów zaliczanych do super food są one po prostu niezwykle tanie. Warto jednak wiedzieć, co dokładnie powoduje, że owsiankę warto jeść. Przedstawmy zatem kilka ich największych zalet.
Właściwości płatków owsianych, które sprawiają, że warto je jeść:
- Są bogatym źródłem błonnika i białka złożonego z bardzo dobrego zestawu aminokwasów.
- Są bogate w witaminy grupy B.
- Zawierają w sobie dużą ilość cynku, potasu, wapnia, magnezu i żelaza.
- Są źródłem awentramidów, pochodnych kwasu cynamonowego o przeciw zapalnych i antyoksydacyjnych właściwościach, które dodatkowo hamują tworzenie się blaszek miażdżycowych.
- Wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
- Pomagają w utrzymaniu optymalnej sylwetki, są bardzo sycące i poprawiają perystaltykę jelit.
- Są świetnym źródłem energii.
- Wspierają działanie układu odpornościowego i nerwowego.
Powyższe zestawienie pokazuje, jak imponującymi właściwościami odznaczają się płatki owsiane. Produkt tak powszechny, że nie potrzebny jest tutaj sklep ze zdrową żywnością, bo kupić go można praktycznie wszędzie! A jak można je jeść?
Płatki owsiane na ciepło i na zimno
Kolejną dużą zaletą jest to, że płatki owsiane można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z tego też powodu są świetnym posiłkiem w czasie gorącego lata – mogą wtedy pełnić rolę zimnego deseru. Natomiast zimą będą pysznym rozgrzewającym śniadaniem czy podwieczorkiem. Wielu osobom smak owsianki nie kojarzy się zbyt dobrze. Można jednak sprawić, aby była ona naprawdę smaczna.
Najlepiej sprawdza się tutaj bardziej gęsta postać owsianki, do której zarówno na ciepło, jak i na zimno, można dodać różnego rodzaju owoce i orzechy. Do smaku można ją posolić i posłodzić cukrem trzcinowym lub miodem. Takie danie jest naprawdę pyszne, a przy tym zdrowe i sycące! Poza tym płatki owsiane górskie można również dodawać do ciast czy koktajli!