Wędliny kaszubskie mają smak i aromat, których nie sposób podrobić. Wynika to przede wszystkim z tradycyjnej receptury, którą producenci stosują od lat. Każdy z nich ma swój sposób na uzyskanie wysokiej jakości produktów. Łączy je najlepsze gatunkowo mięso i odpowiednie przyprawy. Smaczne, bezpieczne i świeże wyroby znajdują uznanie u wielu smakoszy. Dowiedz się, czym jest wędlina kaszubska i jakie walory sprawiają, że jest tak wyjątkowa!
Jak powstaje wędlina kaszubska?
Wędlina kaszubska jest wytwarzana z najlepszej jakości mięsa, wędzonego w zimnym dymie (np. olchowym). Jest poddawana procesowi odwodnienia, w specjalnie do tego przystosowanych pomieszczeniach określanych mianem dojrzewalniczych. Jej niepowtarzalny smak gwarantuje właściwa proporcja mięsa wieprzowego, wołowego i słoniny. Nie bez znaczenia jest fakt, iż nie dodaje się do niej konserwantów ani barwników. Końcowy kolor, który ma wędlina, to zasługa starannie dobranych, wysokiej jakości gatunków mięsa.
Duże znaczenie dla smaku ma dodatek czosnku i pieprzu, w odpowiednich proporcjach. Dzięki nim wędlina kaszubska nabiera wyjątkowego aromatu, utrwalanego w kolejnych etapach produkcji. Wędzenie na zimno przebiega w niskiej temperaturze (na ogół 12 – 25oC), co wiąże się z wydłużeniem czasu jego trwania. Źródło ciepła utrzymuje się w większej odległości od wędlin. W efekcie uzyskuje się produkty o wyjątkowym smaku z uwagi na głębokie wnikanie w nie dymu wędzarniczego.
Proces ten sprawia, że mięso użyte do produkcji wędliny znacząco traci na masie (wysusza się). Produkty te znajdują się w wędzarni nawet przez kilkanaście dni. Dzięki temu możliwe jest uzyskanie wysokiej jakości wyrobów, naturalnie zakonserwowanych i trwałych.
Niepowtarzalne walory wędliny kaszubskiej
Wędlina ta cieszy się coraz większą popularnością. Jak wskazują doświadczeni producenci, tacy jak PPH Herold, można je długo przechowywać – w czasie tym nie stracą aromatu ani konsystencji. Tak przygotowywane tradycyjne wyroby wędliniarskie cechują się swojskim smakiem, który jest efektem niezwykłej dbałości o właściwy przebieg procesu wytwarzania.
Wędlina kaszubska może być spożywana samodzielnie, jako dodatek do kanapki, ale również stanowi cenny składnik potraw, np. do bigosu. Jej niezastąpiony i niepowtarzalny smak został również doceniony przez amatorów pieczenia mięsa na ruszcie.
Cechuje się ona ponadto wysoką zawartością mięsa oraz przejrzystą konsystencją, która doskonale obrazuje strukturę składników użytych do jej wyprodukowania.