Ekologiczne właściwości ekogroszku i jego wysoka wydajność energetyczna sprawiają, że piece na ekogroszek cieszą się dużą popularnością. Ich obsługa również nie jest skomplikowana. Oto poradnik rozpalania pieca na ekogroszek!
Jak kupić dobry ekogroszek?
Podstawą szybkiego rozpalenia pieca na ekogroszek jest odpowiednie paliwo. Najlepszy jest ekogroszek z węgla kamiennego, o kaloryczności od 24 do ponad 31 MJ/kg. Powinien też odznaczać się niską spiekalnością i określonym rozdrobnieniem. Dopuszczalne jest co najwyżej 1% siarki i maksymalnie 10% popiołu.
Szczegółowe kwestie dotyczące prawidłowego doboru ekogroszku do pieca znajdziesz pod adresem https://sobianek.pl/kategoria-produktu/ekogroszek/.
Jak rozpalić piec na ekogroszek?
Kotły z podajnikiem na ekogroszek cieszą się dużą popularnością ze względu na praktyczność ich użytkowania. Wystarczy dołożyć paliwo mniej więcej raz na kilka dni, by cieszyć się ciepłem w domu. Jeśli obawiasz się, że rozpalanie takiego pieca to skomplikowana procedura, jesteś w błędzie.
Dowiedz się, jak krok po kroku powinno przebiegać rozpalanie pieca na ekogroszek!
Rozpalanie pieca – krok po kroku
- Przygotuj paliwo, czyli ekogroszek, który musi być dobrej jakości i pozostawać suchy, aby wykorzystać jego pełną energetyczność.
- Ustaw odpowiednią ilość powietrza w komorze spalania oraz zaprogramuj moc wentylatora. Szczegółowe wytyczne dotyczące tych parametrów znajdziesz w instrukcji obsługi pieca dołączonej od producenta.
- Oczyść podajnik z ewentualnych zanieczyszczeń.
- Wsyp ekogroszek do zasobnika.
- Włącz tryb pracy ręcznej, który sprawi, że podajnik przetransportuje część paliwa do retorty.
- Otwórz drzwiczki i na ekogroszku rozłóż rozpałkę np. kawałki papieru lub drewna. Doprowadź do rozpalenia.
- Włącz tryb pracy automatycznej.
- W przypadku nowszych pieców na ekogroszek ustaw tylko pożądaną temperaturę, a z pozostałymi ustawieniami (np. mocą nadmuchu) poradzi sobie sterownik.
Tych kilka kroków wystarczy, aby rozpalić piec na ekogroszek i cieszyć się wydajnym ciepłem.