Jarmuż znakomicie wpływa na pracę układu odpornościowego – dlatego dobrze włączyć go do swojego jadłospisu. Jak przygotować jarmuż? Przepisy i pomysły na znakomite dania znajdziesz w naszym poradniku!

Jarmuż – zdrowe warzywo dla każdego

Jarmuż to niezwykle bogate w witaminy i mikroelementy warzywo, które dopiero zyskuje popularność wśród Polaków – a tym samym coraz częściej gości na naszych stołach. Wyjątkowy smak jarmużu sprawia, że może być składnikiem różnorodnych dań, począwszy od śniadań, przed obfity obiad, aż po kolację czy drobną przekąskę.

Na pierwszy plan wysuwają się jednak wyjątkowe właściwości jarmużu. Zgodnie z przeprowadzonymi badaniami znakomicie wpływa na sprawność układu immunologicznego, poprawiając jego pracę. Efekt ten jest związany z wysoką zawartością w jarmużu antyoksydantów – ich rolą jest neutralizacja wolnych rodników.

To właśnie one negatywnie oddziałują na odporność, obniżając jej poziom. Dlatego też jarmuż powinien być składnikiem diety każdego z nas – i to szczególnie w okresie podwyższonego poziomu przeziębień i zachorowań.

Jarmuż – przepisy

Jak smacznie i aromatycznie przygotować jarmuż? Przepisy z naszej małej biblioteczki pozwolą Ci na proste i szybkie przyrządzenie kilku znakomitych dań, które korzystnie wpłyną na stan Twojego zdrowia. Zacznijmy od drobnych przekąsek i przysmaków, które sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i wieczorny dodatek do wieczoru we dwoje.

Co powiesz na smoothie warzywno-owocowe? Koktajl z jarmużu przygotujesz w zaledwie chwilę, możesz wypić go rano lub zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie. Potrzebujesz do tego jedynie garści liści jarmużu, pół szklanki wody, 1 pomarańczy, 2 łyżek wyciśniętego soku z cytryny oraz 1 łyżeczkę nasion chia.

Smaczną przekąską na wieczór lub spotkanie ze znajomymi są chipsy z jarmużu. Do ich przyrządzenia wystarczy kilka drobiazgów, całość nie zajmuje też dużo czasu. Najpierw oderwij twarde łodyżki od liści jarmużu, dodaj nieco oliwy i soli oraz wszystko solidnie wymieszaj. Chipsy z jarmużu wstaw na blasze i piecz około 10 minut. Opcjonalnie możesz przygotować też sos.

Świetnym pomysłem jest jarmużowe pieczywo. Do miski włóż sproszkowany jarmuż, mąkę i drożdże rozpuszczone w letniej wodzie. Dosyp nieco kminku, soli, miodu i wyrób ciasto na bułeczki. Pozostaw całość na 1-1,5 godziny, aby ciasto wyrosło, i uformuj okrągłe bułeczki. Po 20 minutach ciasto powinno jeszcze bardziej wyrosnąć, wtedy to należy rozbić jajko i dolać mleko, a następnie tą miksturą wysmarować każdą bułeczkę. Piecz je przez 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.

Na koniec prawdziwa bomba dla zdrowia – surówka z marchewki z jarmużem, imbirem i migdałami. Płatki migdałowe przypraż na patelni i odstaw na bok. Następnie obierz marchewki, zetrzyj na tarce i dodaj liście jarmużu oraz szpinaku. Dodaj nieco soku z cytryny, miodu, oleju rzepakowego oraz startego imbiru. Jeszcze tylko sól, pieprz i wszystko gotowe!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj