Szczecin jest miastem łączącym w sobie wiele kultur. Bliskość granicy niemieckiej sprawia, że mieszają się tutaj potrawy charakterystyczne zarówno dla Polski, jak i zachodnich sąsiadów. Co więcej, Szczecin to ważne miejsce portowe i przeładunkowe – również inne kultury wpływają na regionalne potrawy z okolic tego miasta. Dodatkowo w mieście Szczecin restauracje są bardzo liczne – każdy turysta czy pracownik odwiedzający to miejsce może zjeść przepyszne dania zarówno kuchni lokalnej, jak i zagranicznej.

Nie samym paprykarzem Szczecin stoi

Położenie u zbiegu dwóch kultur sprawia, że Szczecin może pochwalić się rozwiniętą, choć stosunkowo nową kuchnią regionalną. Jeśli jednak zapyta się kogokolwiek o tradycyjne danie wywodzące się z tego miasta, bez wahania wskaże paprykarz szczeciński. Sprzedawany w całej Polsce, ten puszkowany przysmak jest dla wielu ludzi smakiem z lat dziecięcych. To forma pasty rybnej wzbogaconej ryżem lub kaszą. W mieście Szczecin restauracje również podają swój lokalny produkt. W wielu można jednak znaleźć wiele wariacji na temat paprykarzu, które są równie pyszne, jednak odbiegają smakiem od oryginału. Będąc w Szczecinie warto jednak spróbować zarówno wersji tradycyjnej, jak i przynajmniej jednej z tych bardziej wyszukanych. Jednak kuchnia szczecińska o nie tylko pasta kanapkowa. Bliskość zarówno morza, jak i jezior sprawia, że gotowanie bazuje na wszelkiego rodzaju rybach, zarówno słodkowodnych, jak i tych poławianych w morzu. Poza nimi w mieście króluje także kuchnia mieszanych kultur – marynarze zawijający do portu przywożą coraz to nowe pomysły na smakołyki. Miasto może pochwalić się lokalnym typem dań z budek, ale również wysokiej jakości piwem czy lokalną wódką. Na jakie posiłki zwrócić również uwagę w czasie pobytu w Szczecinie?

Pyszne przekąski sprzedawane na każdym rogu

W mieście królują małe, kameralne budki oferujące szereg pysznych przekąsek. Tradycyjne paszteciki różnią się od tych, które oferowane są w innych częściach kraju. To rodzaj ciasta drożdżowego, które wypełnione jest pysznym farszem. Ma owalny kształt i musi być pieczone w specjalnej maszynie. Aktualnie w mieście Szczecin restauracje, które serwują ten specjał prześcigają się w tworzeniu nowych farszów i smaków. Jednak klasyczny pasztecik zawsze będzie miękki, lekko puszysty i wyrazisty w smaku. Innymi potrawami, które są idealne do spożywania na zewnątrz są pieczone w ulicznych budkach tosty oraz całuski. Tosty różnią się od amerykańskiego odpowiednika – to bardziej zapiekanki z pieczarkowym farszem. Jednak szczecinianie pokochali je i stały się tradycyjnym elementem dla tego miasta. Analogicznie całuski to słodkie krążki ze smażonego ciasta drożdżowego, których jedzenie stało się popularne szczególnie w czasie okresu przemian gospodarczych.

A może coś mocniejszego?

Poza pysznym jadłem restauracja Szczecin podaje również lokalne trunki. Tradycyjne piwo Bosman nazwą nawiązuje do marynarzy zawijających do portu. Starka to z kolei wódka zbożowa, charakterystyczna dla miasta.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj