Planując otwarcie lokalu gastronomicznego, trzeba ustalić wymagany budżet. Ważną jego częścią, pochłaniającą spore zasoby finansowe, jest serce każdej restauracji, czyli kuchnia i jej wyposażenie. Sprzęty niezbędne do przygotowywania posiłków i przechowywania żywności muszą spełniać rygorystyczne normy i odznaczać się wysoką jakością oraz odpowiadać na potrzeby konkretnego lokalu. Zakres ich cen jest dość szeroki – z jakimi kosztami trzeba się liczyć?

Urządzenia w kuchni głównej

Kuchnia to miejsce, w którym znajduje się najwięcej urządzeń. Nie może tam zabraknąć pieca konwekcyjnego lub konwekcyjno-parowego. Ten wielofunkcyjny sprzęt kosztuje od kilku do kilkudziesięciu tysięcy złotych. Niezbędne są również kuchenka gazowa lub elektryczna – ceny czteropalnikowych zaczynają się od trzech tysięcy zł – oraz profesjonalny okap gastronomiczny, kosztujący około 1,5 tys. zł. Do przygotowywania potraw służą stoły gastronomiczne (1000–2000 zł), a do mycia warzyw i innych produktów potrzebne są zlewy (ok. 1500 zł). W kuchni głównej często umieszcza się również mniejsze sprzęty, np. mikrofalówkę, frytkownicę czy płytę grillową, których ceny zaczynają się od kilkuset złotych.

Trudno wyobrazić sobie pracę kucharza bez odpowiedniej liczby garnków, patelni, misek i pojemników oraz wysokiej jakości noży i innych mniejszych, ale niezastąpionych akcesoriów kuchennych. W zależności od wielkości kuchni i jakości sprzętów na jej wyposażenie wydamy od kilkudziesięciu do kilkuset tysięcy złotych.

Zaplecze kuchenne i magazyn spożywczy

Wszystkie produkty spożywcze i niezbędne akcesoria trzeba przechowywać i myć w profesjonalnych warunkach. Służą do tego wykonane zwykle ze stali nierdzewnej szafy magazynowe (kosztujące kilka tysięcy zł), szafy przelotowe oddzielające strefę czystą od brudnej (2–3 tys. zł), baseny gastronomiczne do mycia naczyń i urządzeń (ceny zaczynają się od tysiąca złotych) oraz zmywarki przemysłowe, które kosztują od kilku tysięcy złotych.

Do przechowywania żywności trzeba zakupić lodówki, zamrażarki i chłodnie o odpowiedniej pojemności. Ceny urządzeń chłodniczych są dość zróżnicowane: najprostsza lodówka kosztuje około 3 tysięcy zł, a za profesjonalną szafę mroźniczą zapłacimy nawet 20 tysięcy. Wyposażenie zaplecza i magazynu również oscyluje wokół kwot pięciocyfrowych, warto jednak postawić na wysokiej jakości sprzęt produkowany przez sprawdzonych producentów, takich jak firma Alkos, który posłuży przez lata i spełni wszystkie oczekiwania, usprawniając i przyspieszając pracę kucharzy.

Koszt zakupu wyposażenia restauracyjnej kuchni – wstępne kalkulacje
5 (100%) 1 vote

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here