W sklepach z urządzeniami AGD dostępnych jest wiele rodzajów płyt kuchennych. Jeszcze 20-30 lat temu większość klientów decydowała się na kupno płyty gazowej. Obecnie jednak dużo chętniej, z różnych powodów, kupowane są elektryczne płyty grzewcze, przede wszystkim płyty indukcyjne. Czy to jednak oznacza, że płyty gazowe stopniowo odchodzą do lamusa? Zdecydowanie nie! W artykule przedstawiamy najważniejsze zalety i wady płyt gazowych oraz przedstawiamy możliwości najnowszych modeli takich urządzeń.

Dlaczego wiele osób nie chce korzystać z płyt gazowych?

Gazowe płyty grzewcze tak naprawdę mają tylu samo zwolenników co przeciwników. Jedni cenią je za niskie koszty użytkowania i niemal całkowitą bezawaryjność, a inni twierdzą, że korzystanie z płyty grzewczej jest niebezpieczne i dodatkowo, że takie urządzenia mają znacznie gorszą funkcjonalność. Ryzyko niezakręcenia pokrętła w przypadku płyt gazowych grozi ulatnianiem się gazu. W rezultacie możliwe jest niestety zatrucie domowników, a czasami nawet wybuch pożaru. Na płyty gazowe powinni uważać przede wszystkim osoby, które mają w domu małe dzieci oraz osoby starsze. Dodatkowo wskazywanym argumentem przeciw płytom gazowym jest fakt, że przygotowanie na nich potraw zazwyczaj trwa znacznie więcej czasu niż na płycie indukcyjnej.

Nie w każdym budynku jest instalacja gazowa

Elementem, który sprawia, że płyty gazowe stopniowo są wykorzystywane przez coraz mniej osób jest też fakt, że nie w każdym domu i mieszkaniu jest możliwość ich stosowania. Jak tłumaczy nasz rozmówca, doradca klientów ze sklepu internetowego AGD Design:

W nowym budownictwie zazwyczaj już nie ma podłączonej instalacji gazowej. Tak jest zarówno na nowych osiedlach mieszkaniowych, jak i w budownictwie jednorodzinnym. Powodem tego są oczywiście kwestie bezpieczeństwa i przeciwdziałanie powstawaniu związanych z korzystaniem z gazu wypadków.

Jeżeli w danym budynku nie ma podłączonej instalacji gazowej, nie oznacza to jednak, że nie ma żadnej możliwości korzystania z płyt i piekarników gazowych. Jest to jednak znacznie utrudnione i w takim przypadku można to zrobić jedynie z wykorzystaniem butli gazowych. Zanim się jednak na to zdecydujemy, koniecznie trzeba sprawdzić w administracji, czy w danym budynku nie ma zakazu takiego rozwiązania.

Najważniejsze zalety płyt gazowych

A dlaczego pomimo gorszego bezpieczeństwa i wolniejszego gotowania płyty gazowe są przez niektórych klientów cały czas stosowane? Oprócz ekonomii, czyli mniejszych kosztów użytkowania gazowej płyty kuchennej i ceny samego urządzenia, wiele osób uważa, że przygotowywane na płytach gazowych potrawy są dużo smaczniejsze, niż te, które są gotowane na płytach elektrycznych. Jest to związane z gotowaniem na wolnym ogniu, które według wielu gwarantuje wyjątkowy smak potraw. Dużo osób ceni także łatwość obsługi płyty gazowej i to, że podczas gotowania widzi się wielkość płomienia. Zaletą płyt gazowych jest też fakt, że można z nich korzystać nawet w trakcie awarii prądu.

Nowoczesne płyty gazowe rozwiązaniem wielu problemów

O czym nie każdy wie, kuchenne płyty gazowe to obecnie nie tylko zwykłe płyty z emaliowaną powierzchnią i ze znajdującymi się na nich palnikami, z których wydobywa się ogień. Coraz popularniejsze są nowoczesne płyty gazowe, które są pokryte szkłem hartowanym lub ceramicznym. Dzięki temu są znacznie prostsze do utrzymania w czystości i podczas korzystania z nich nie ma ryzyka poparzenia się wolnym ogniem. Dużym atutem nowoczesnych płyt gazowych jest to, że wykorzystywany w nich gaz jest spalany katalitycznie. Dzięki temu płyta szybciej się nagrzewa i dodatkowo jest bardziej ekonomiczna w użytkowaniu, ponieważ w pełni wykorzystuje pobierany z instalacji gaz.

Jak widać płyty gazowe nie odchodzą do lamusa i w starszym budownictwie cały czas są chętnie stosowane. Istnieją też nowe rodzaje płyt gazowych, które oprócz niskich kosztów użytkowania dają też wiele innych korzyści.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here