Kuchnia to bardzo ważne pomieszczenie, które powinno zapewniać wygodę użytkowania, bezpieczeństwo i łatwość sprzątania. Może pełnić funkcję jadalni lub być połączona z salonem. Podczas tworzenia projektu mebli kuchennych trzeba więc uwzględnić szereg czynników, które sprawdzą się w danej sytuacji. Jakich zasad należy przestrzegać podczas planowania kuchni?

O czym pamiętać podczas projektowania kuchni?

Realizując projekt kuchni lub zabudowy kuchennej warto myśleć całościowo. Trzeba wziąć pod uwagę nie tylko meble, ale również ściany, podłogi i blaty. Wszystkie wymienione elementy muszą tworzyć spójną całość aranżacyjną. Nowoczesne kuchnie charakteryzują się minimalną liczbą dekoracji, przy maksymalnej funkcjonalności rozwiązań.

Planując rozkład mebli, konieczne jest uwzględnienie liczby domowników i ich trybu życia. W kuchni singla sprawdzą się kompaktowe urządzenia, podczas gdy wieloosobowa rodzina potrzebuje znacznie większych powierzchni. W razie problemów z rozsądnym zaaranżowaniem przestrzeni kuchennej, warto skorzystać z fachowego doradztwa specjalistów np. z firmy MEBLOX.

Podczas urządzania i tworzenia projektu kuchni warto przyjąć zasadę, że im bardziej niestandardowe wnętrze, tym bardziej nietypowy powinien być pomysł na jego urządzenie. Nieregularne kształty pomieszczenia, z dużą ilością otworów, to doskonałe pole do kreatywnego myślenia dla niejednego projektanta. W trakcie eksperymentowania należy trzymać się tylko jednej zasady — kuchnia to pomieszczenie użytkowe, musi więc być w pełni funkcjonalne.

Jaki rozkład sprzętów jest najlepszy?

Projektując kuchnie, warto zaplanować tzw. trójkąt roboczy, czyli właściwe ustawienie lodówki, zlewu i kuchenki. Zazwyczaj w aranżacjach sprawdza się układ, w którym podstawowe strefy ulokowane są według kolejności czynności wykonywanych podczas przyrządzania posiłków. Najczęściej prezentuje się on następująco:

  • przechowywanie — lodówka i spiżarnia,
  • mycie i przygotowywanie — zlew i blaty robocze,
  • gotowanie — kuchenka i piekarnik.

Stworzenie w kuchni logicznego rozkładu poszczególnych mebli kuchennych i sprzętów pozwoli uniknąć niepotrzebnego chodzenia w trakcie przygotowywania jedzenia.

Planując ustawienie lodówki, należy zadbać o to, aby jej otwarte drzwi nie kolidowały z przejściem. Warto również w niedalekim położeniu od chłodziarki zaplanować blat na odkładanie wyjmowanych z niej produktów. Głębszego zastanowienia wymagają także blaty kuchenne. Ich wysokość i głębokość powinno się dopasować do wzrostu użytkowników i dostępnej przestrzeni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj