Tiamina, czyli witamina B1, została odkryta przez polskiego biochemika, Kazimierza Funka. Naukowiec wyizolował ją z otrąb ryżowych, zapoczątkowując badania nad jej występowaniem i wpływem na organizm ludzki. Dzisiaj wiemy, że odgrywa w nim szereg funkcji. Jaka jest jej rola i dlaczego warto dbać o poziom witaminy B1?

Wyodrębniona witamina B1 w czystej postaci była remedium na chorobę beri beri, dolegliwości związanej ze skrajną awitaminozą tiaminy, której skutkami jest upośledzenie układu immunologicznego, osłabienie pracy serca, pojawienie się dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Współcześnie chorobę leczy się właśnie dużymi dawkami witaminy B1. Pojawienie się choroby beri beri to ekstremalny skutek jej niedoboru. Z czym jeszcze może wiązać się zbyt niski poziom witaminy B1?

Rola witaminy B1 i skutki niedoboru

Witamina B1 wspiera układ nerwowy, sercowy i odpornościowy. Jej niedobór nie daje swoistych objawów. Mogą pojawić się problemy z koncentracją i senność, brak energii, spadek libido, a także złe samopoczucie psychiczne, które w skrajnych przypadkach kończy się depresją. Pacjenci narzekają na problemy z układem pokarmowym: utratę apetytu, biegunkę, wymioty, a przy tym nagłe chudnięcie. Symptomatyczny jest obrzęk kończyn, powiększenie mięśnia sercowego i jego wzmożona praca, a nawet niewydolność.

Kto powinien zadbać o optymalny poziom witaminy B1?

Niedobór B1 spotyka się u osób cierpiących na alkoholizm, w szczególnych przypadkach po przerwaniu ciągów alkoholowych, który objawia się takimi zespołami chorobowymi jak encefalopatia Wernickego (podwójne widzenie, omamy wzrokowe), zespół Korsakowa (zaburzenia pamięci) czy wystąpienie delirium tremens. W takich sytuacjach suplementacja tiaminy jest nieodzowna.

Ryzyko niedoboru dotyczy też grupy seniorów. Spotykane jest u czynnych sportowców i osób przebywających w ciągłym stresie. Witaminę B1 wypłukuje również częste picie kawy i herbaty.

Produkty z witaminą B1

Witaminę B1 możemy dostarczyć wraz z pożywieniem. Chcąc uzupełnić jadłospis w produkty bogate w tiaminę, należy włączyć strączki (groch i fasolę), kaszę mannę, pestki słonecznika i orzechy. Dużą ilość tej witaminy zawierają wędliny wieprzowe oraz podroby – w tym wątróbka i serce. Znajdziemy ją w drożdżach, otrębach, płatkach owsianych. Spotkamy w produktach pełnoziarnistych, niełuskanych ziarnach zbóż i w mące z pełnego przemiału.

Materiał partnera/zewnętrzny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj