W dzisiejszych czasach na świadome odżywianie nie stawiają już tylko jednostki. Taki styl życia wybiera naprawdę wiele osób. W ich koszykach zakupowych nie ma przypadkowych produktów. A jednym z tych, które na pewno mogą się w nich znaleźć jest mąka orkiszowa razowa. Świetnie zastępuje mąkę pszenną, a przy tym jest znacznie zdrowsza. Jakie wartości odżywcze orkisz posiada? Jakie ma właściwości?
Mąka orkiszowa — charakterystyka, właściwości
Mąka orkiszowa to jedna z najzdrowszych mąk dostępnych na rynku. Zbożem, z którego powstaje, jest pszenica orkisz. Pierwszą rzeczą, jaką zwykle sprawdza się, kupując nowy produkt jest wartość odżywcza. Ziarna orkiszu, a właściwie mąka z nich wykona, ma około 338 kcal na 100 g. Jej kaloryczność jest więc właściwie taka sama, jak zwykłej mąki pszennej. Jednak w mące orkiszowej znajduje się znacznie więcej błonnika oraz cennych witamin i składników mineralnych.
Mąka orkiszowa jest bogata w cynk, potas, magnez i witaminy z grupy B. Dzięki temu też zresztą, mąka orkiszowa właściwości ma naprawdę liczne. Do najważniejszych należy zaliczyć przede wszystkim regulację poziomu cholesterolu oraz wsparcie w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi. Co więcej, ziarna orkiszu zmielone na mąkę wspierają także działanie układu trawiennego. Prozdrowotne znaczenie pszenicy orkisz jest więc naprawdę duże, dlatego też warto zamienić zwykłą mąkę właśnie na orkiszową.
Zastosowanie mąki orkiszowej
Mąka orkiszowa ma bardzo szerokie zastosowanie. Można użyć jej do rozmaitych wypieków i nie tylko. Ważne jednak, by wybrać odpowiedni typ takiej mąki. A tych wyróżniamy kilka. Jasna, czyli typ 630 będzie idealna szczególnie do pieczenia ciast, a także jasnego pieczywa. Mąka razowa typ 1100 to natomiast fantastyczny wybór do pieczenia tradycyjnych, swojskich chlebów. Co więcej, to także świetna mąka na żurek. Można zrobić z niej wyborny zakwas. Krótko mówiąc, z mąką orkiszową możemy zrobić właściwie wszystko to, co i z mąką pszenną. Musimy jednak pamiętać, że wypieki takie będą znacznie cięższe i bardziej wilgotne.
Gdzie kupić mąkę orkiszową?
Mąkę orkiszową niestety wciąż dość trudno jest kupić w sklepach stacjonarnych. W dużych dyskontach pojawia się przeważnie jedynie w ofertach promocyjnych. Jednak raczej na próżno szukać jej w stałym asortymencie. Na szczęście są też przecież sklepy spożywcze online. Mąkę orkiszową z łatwością znajdziemy w sklepach internetowych ze zdrową żywnością. W takich miejscach jest zarówno mąka typ 1850, jak i drobniej zmielona, czyli typ 1100, czy też 630.