Pizza obecnie stała się jedną z ulubionych przekąsek Polaków. Możemy ją zjeść na szybki obiad lub podczas spotkania z przyjaciółmi. Kiedyś kojarzona tylko z serem i szynką parmeńską, dziś zachwyca różnorodnością dodatków i kompozycjami. Jednak największą tajemnicą udanej pizzy jest jej ciasto. Jak sprawić, żeby było kruche i delikatne, a nie gumowe i suche? Wystarczy przestrzegać kilku ważnych zasad.

Wszystko zaczyna się od mąki

Najważniejszym składnikiem przy wyrobie pizzy jest oczywiście mąka. To od niej zależy konsystencja i smak naszego włoskiego dania. Najlepiej sprawdzi się tutaj taka, która zawiera największą ilość glutenu, ponieważ to właśnie on odpowiada za elastyczność naszego ciasta. Mąka proponowana do wyrobu pizzy jest oznaczana numerem „00”. Można ją znaleźć niemal w każdym większym supermarkecie. Jeżeli jednak nie mamy możliwości kupienia mąki typu „00”, do wyrobu ciasta sprawdzą się również mąki o grubości 500 lub 550. Idealnej mąki na pizzę możesz szukać na stronie basiazsercem.pl.

Jak zrobić najlepsze ciasto?

Aby zrobić pizzę, oczywiście będzie nam potrzebna mąka. Poza nią potrzebne będą jeszcze świeże drożdże, woda, odrobina soli oraz oliwa z oliwek, w razie problemu z lepkością ciasta. Należy zacząć od połączenia ze sobą wszystkich składników i następnie wyrobić z nich jednolitą, elastyczną masę. Opcjonalnie można dodać odrobinę cukru.

Ciasto wyrabiamy do momentu, aż samo zaczyna odchodzić od rąk. Wtedy przekładamy je do miski oraz przykrywamy natłuszczoną folią spożywczą. Czekamy aż ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość. Trwa to zazwyczaj około godziny. Następnym krokiem będzie wyciągnięcie całej masy i ponowne ugniecenie jej kilka razy. Później dzielimy ją i formujemy, w zależności od uznania, w grube lub cienkie okrągłe spody.

W przypadku cienkiego ciasta powinniśmy piec pizzę 15 minut w piekarniku ustawionym na 250 stopni. Miłośnicy grubego ciasta powinni zostawić pizzę w piekarniku na około 20 minut, aby mogła dodatkowo urosnąć. Dopiero wtedy układamy na niej wybrane dodatki i ponownie wkładamy ją do pieca ustawionego na 250 stopniach przez 20-25 minut.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj