Dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem? Nigdy jeszcze nie dane Ci było poznać tego niezwykłego uczucia, jakie towarzyszy wyjmowaniu własnego ciasta z piekarnika? Pieczenie to tak naprawdę nic trudnego, wystarczy pamiętać o kilku podstawowych kwestiach.

Na co należy uważać?

Pieczenie to nic skomplikowanego, ale bywa przekornie trudne, kiedy nasza uwaga powędruje nie tam, gdzie trzeba. Łatwo nie dopilnować jednego z kluczowych elementów, psując tym cały efekt naszej pracy.

Składniki

Doświadczeni piekarze i cukiernicy często mówią, że jednym z najbardziej podstawowych błędów jest dobór składników. A ten, jak się okazuje, ma kluczowe znaczenie w odniesieniu do końcowego efektu. Musisz dobrze przemyśleć swoje decyzje zakupowe nim przystąpisz do pieczenia – mąki białej nie zastąpisz mąką pełnoziarnistą z powodu innej zawartości glutenu, tańszy zamiennik czekolady nie będzie miał w sobie tyle kakao. Dokonuj odpowiedzialnych wyborów!

Odmierzanie

Babcine odmierzanie składników „na oko” nie zawsze sprawdzi się przy pieczeniu ciast. Doświadczeni cukiernicy to artyści, a ci, choć z pozoru tak się nie wydaje, zawsze dokładnie odmierzają proporcje swoich dzieł. Tak jak rysownik matematycznie określa proporcje twarzy portretowanego człowieka, tak i cukiernik trzymać się będzie ściśle określonego przepisu.

Chodzenie skrótem

Często wydawać się może, że niektóre z punktów przepisu nie mają sensu – ale nawet wówczas warto jest je wykonać. Nie pojawiły się tam przecież bez celu, prawda? Podobno najczęściej pomijanym przez początkujących krokiem jest przesiewanie mąki – a to zapobiega tworzeniu się grudek i ułatwia późniejszą pracę.

Temperatura

Łatwo jest przeoczyć odpowiednią temperaturę podaną w przepisie. Ale podobnie jak w przypadku odmierzania i tu zasada „na oko” się nie sprawdzi. Temperatura w przepisie uwzględnia bowiem odpowiednie warunki do tego, by ciasto w ogóle miało prawo się udać!

Zrobione!

Niestety – pieczenie ciasta nie kończy się na zamknięciu piekarnika. Musisz raz na jakiś czas zajrzeć przez szybkę i sprawdzić, czy nie rumieni się mimo wszystko zbyt mocno, albo za słabo, czy nie trzeba go obrócić albo przesunąć.

Teraz, kiedy wiesz już, na co uważać, możesz wypróbować swoje siły, wykorzystując przepisy dostępne w zakładce przepisy na pyszne ciasta na Najlepszewkuchni.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj