Sery to popularne produkty, które odgrywają kluczową rolę podczas przygotowania wielu dań. Wchodzą w skład zarówno przekąsek, jak i dań głównych, a nawet zup! Czy wiesz, w jaki sposób dobrze wykorzystać ich poszczególne odmiany? Poniżej znajdziesz garść wskazówek!
Ser Gruyere, Mozzarella i Grana Padano – idealne do topienia
Wiele dań zawierających ser przygotowywanych jest w piecu, gdzie ten dodatek topnieje i uzyskuje wyjątkowy smak i teksturę. Które gatunki najlepiej sprawdzą się w tej roli?
Klasycznym wyborem jest oczywiście mozzarella, będąca kluczowym składnikiem kultowej pizzy. Jej łagodny smak staje się wyrazistszy podczas pieczenia, a sam ser nabiera ciągnącej konsystencji. Ten rodzaj świetnie nadaje się do dań, które posiadają wyrazisty smak – mozzarella zapewni przeciwwagę innym składnikom, wprowadzając balans.
Inaczej sprawa ma się z Grana Padano. Ten gatunek sera jest wyrazisty i słony, dlatego nie należy przesadzać z jego ilością. Jego dodanie zaostrzy smak całej potrawy, podkreślając obecne w niej aromaty. Grana Padano to idealny wybór, jeśli chcemy dodać naszej paście lub zapiekance nieco charakteru.
Warto również wspomnieć o serze spoza Włoch, czyli Gruyere. Pochodzi on ze Szwajcarii, ale często gości we francuskich przepisach. Bardzo dobrze sprawdzi się jako składnik quiche albo słynnej kanapki croque-madame. Warto jest docenić jego delikatny, lekko orzechowy smak, który pasuje do wielu wędlin.
Bogaty wybór serów do wspomnianych dań znajdziesz w marketach sieci Kaufland – ich asortyment dostępny jest na stronie https://www.kaufland.pl/asortyment/swieze-artykuly/sery.html.
Sery Camembert i Halloumi, czyli coś na patelnię i grilla
Sery nadają się również do smażenia i pieczenia na grillu. Tak przyrządzone, świetnie sprawdzą się w roli dania głównego – to idealna propozycja na bezmięsny obiad!
Dobrym wyborem na tego typu okazję jest grecki ser Halloumi. Ten tradycyjny przysmak ma potencjał, aby stać się prawdziwym przebojem podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Wystarczy wrzucić go na patelnię lub grilla z niewielką ilością oliwy, a otrzymamy chrupiący i wyrazisty w smaku smażony ser! Można zjeść go z dodatkiem pieczonych warzyw lub wykorzystać do przygotowania sałatki.
Ser Camembert wymaga trochę więcej pracy, ale z pewnością warto poświęcić mu czas. Można przyrządzić go w panierce z jajka i bułki z dodatkiem przypraw, a później usmażyć na głębokim oleju. Inna propozycja, to wrzucenie go na grilla w kieszonce z folii aluminiowej – przesiąknie wtedy zapachem dymu i nabierze pysznej konsystencji! Niezależnie od sposobu przyrządzenia, Camembert świetnie smakuje z dodatkiem owoców, takich jak np. żurawina lub gruszka.
Sery z dodatkami dodaj do sałatek!
Wiele rodzajów sera posiada dodatki w postaci orzechów lub przypraw. Urozmaicają one ich smak i nadają specyficznej tekstury. Warto jednak zwrócić uwagę, że ich obecność utrudnia wykorzystanie w niektórych daniach przyrządzanych na ciepło.
To jednak nie oznacza, że sery z dodatkami nie mają swoich zastosowań w kuchni. Bardzo dobrze sprawdzą się jako dodatki do różnych sałatek, dodając im dodatkowych aromatów. Równie dobrze można też spożywać je same, z dodatkiem świeżych owoców i dobrego wina.
Prawidłowe wykorzystanie serów podczas gotowania to klucz do stworzenia wielu niezapomnianych dań. Te kilka wskazówek sprawi, że już niedługo możesz zabłysnąć przed swoimi gośćmi!