Coraz częściej słyszy się o winach słoweńskich. Karierę robią przede wszystkim w Wielkiej Brytanii i USA. Czemu zawdzięczają swoją rosnącą popularność?

Dlaczego warto pić wina słoweńskie?

Chociaż wino uprawia się tutaj aż 2500 lat, Słowenia rzadko pojawia się na popularnych winiarskich mapach. Prawdopodobnie przyczyną jest fakt, że eksport tego trunku wynosi zaledwie 5% produkcji. Większość win, które powstają w państwie, wypijają sami Słoweńcy. W rzeczywistości konsumpcja na głowę jest tu wyższa niż w większości europejskich krajów, nawet we Włoszech. Znawcy uważają jednak, że wytwory słoweńskie mogą śmiało równać się z winami Francji, Włoch czy Hiszpanii.

Wraz z rosnącym międzynarodowym zainteresowaniem, coraz więcej winnic decyduje się na zastępowanie lokalnych odmian powszechnie znanymi szczepami.

Charakterystyka win słoweńskich.

Klimat sprzyja tu produkcji przede wszystkim białych winogron. Nic dziwnego więc, że stanowią one aż 75% krajowej produkcji. Na miejscowe warunki wpływa szczególnie położenie pomiędzy Alpami a Adriatykiem, oraz umieszczenie winnic na tarasach, co zapewnia winorośli chłodniejszą temperaturę.

Swoją wyjątkowość lokalne wina zawdzięczają niewielkim, nowoczesnym winnicom. Nie znajdziemy tu wielkich producentów, a raczej rodzinne kameralne biznesy. Większość stanowią wyroby odmianowe, ponieważ moda na kupaże się tu nie rozpowszechniła.

Kultura winiarska Słowenii

Lokalna kultura i tożsamość są z winem mocno związane. Najlepszym dowodem jest nazwa hymnu kraju: „Toast”. Ważnymi uroczystościami w kraju są te związane z winem: dzień św. Marcina, osmica, a także winobranie.

W dniu św. Marcina organizuje się tradycyjne zabawy, które celebrują „sok zmieniający się w wino”. Osmica natomiast jest pozostałością monarchii Habsburskiej i oznacza osiem dni zabawy w czasie, gdy chłopi nie musieli płacić podatków. Współcześnie w tym czasie winnice otwierają swoje drzwi na zwiedzających. Mieszkańcy potrafią w ciągu weekendu udać się nawet na kilkanaście degustacji. Wreszcie, winobranie to święto całej wspólnoty, kiedy to sąsiedzi pomagają sobie nawzajem ze zbiorami. Zakończenie zbiorów świętuje się oczywiście winem, a także domowymi wędlinami, serami oraz muzyką.

Słoweńskie wino białe

Rześkie i chrupkie SISI Riesling zapewnia intensywną świeżość z wyraźnie wyczuwalną kwasowością. Na pierwszy plan wysuwa się niebanalny bukiet o nutach brzoskwini, ananasa, kwiatu lipy oraz dymu. Równie warty uwagi jest cytrusowo-mineralny finisz. To wytrawne wino podasz do ryby lub uraczysz się nim w roli aperitifu.

Słoweńskie wino różowe

Wytrawne SISI Pinot Grigio kusi jedwabistą, gładką strukturą. Krągłe i miękkie wino o czystym, rześkim posmaku zapewnia przyjemne orzeźwienie. Cytrusowa kwasowość łączy się ze świeżym grejpfrutem, soczystym ananasem i słodszą nutą cynamonu.

Zagra w zestawieniu z makaronem w śmietanowym sosie, owocami morza, lekkostrawnymi białymi mięsami lub miękkimi serami. Można je również podać do potraw azjatyckich, szczególnie zaś sushi.

Więcej win z całego świata odkryjesz na Wybieramwino.pl.

Wina słoweńskie. Odkryj nowe smaki.
Oceń artykuł!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here