Prawidłowa praca organizmu uzależniona jest od wielu czynników. W tym między innymi od obecności wszystkich niezbędnych substancji. Okazuje się, że jedną z nich jest właśnie kwas masłowy, który występuje w nim całkowicie naturalnie, jako element uboczny procesów metabolicznych. Odgrywa on bardzo ważną rolę w pracy jelit, dlatego też warto stosować go w formie suplementów. 

Jakie właściwości ma kwas masłowy i jaki ma wpływ na problemy jelita grubego

Kwas masłowy jest produkowany w jelicie grubym, a dokładniej, w jego początkowym odcinku. Powstaje tam w wyniku procesu fermentacji znajdującej się w nim treści pokarmowej. Tego typu produkty metabolizmu bakterii jelitowych są niezwykle cenne i mają bardzo pozytywny wpływ na ten właśnie odcinek układu pokarmowego. Dlaczego? Powodów jest kilka!

Jedną z najważniejszych właściwości kwasu masłowego jest przede wszystkim to, że dba o błonę śluzową jelita grubego. Zapewnia jej integralność, dzięki czemu minimalizuje ryzyko pojawienia się problemów z nieszczelnością bariery jelitowej. Kwas masłowy działa także przeciwzapalnie. Tym samym jego obecność jest niezbędna, by zwalczyć choroby zapalne jelit, takie jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego, czy zespół jelita drażliwego. Kwas masłowy pozwala je zniwelować, ponieważ bardzo skutecznie hamuje on pojawiające się w błonie śluzowej mediatory. Co więcej, jest też substancją odżywczą dla komórek jelita grubego, więc wspomaga jego regenerację. 

Stosowanie kwasu masłowego — dla kogo? 

Kwas masłowy ma bardzo szerokie zastosowanie w zakresie wszelkich dolegliwości związanych z niewłaściwą pracą jelit. Warto suplementować go przede wszystkim przy zespole jelita drażliwego, czy też stanach zapalnych jelit. Jest także niezwykle pomocny przy łagodzeniu dolegliwości związanych z chorobą Leśniowskiego-Crohna. 

Kwas masłowy można stosować także na inne dolegliwości związane bezpośrednio z układem trawiennym. W związku z tym, że poprawia on ogólną kondycję i pracę jelit, to doskonale radzi sobie również z redukcją wzdęć, czy też zaparć. 

Kwas masłowy — suplementy 

Tak jak już wiemy, kwas masłowy produkowany jest bezpośrednio w jelitach. I to w ograniczonej ilości. Jeśli chcemy dostarczyć go organizmowi w większej dawce, możemy zrobić to jedynie poprzez spożywanie niektórych produktów oraz suplementów diety. Kwas masłowy dostępny jest obecnie w tej formie bardzo powszechnie. Gdzie go kupić? Na przykład w sklepie z suplementami online. Znajdziemy tam także inne ciekawe produkty, jak choćby monohydrat kreatyny, czy też probiotyki. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here