Klasyczny tort z biszkoptem i warstwami maślanego kremu niekoniecznie zda egzamin na letnim przyjęciu. Ale tort lodowy, w którym krucha beza przełożona zimnym musem owocowym będzie rozpływać się w ustach, już tak. Dlaczego warto osłodzić sobie upalny dzień taką chłodną słodkością? Czy jedzenie mrożonych tortów może być zdrowe i odżywcze? Czy to prawda, że lody zawierają witaminy i minerały? Tutaj poznasz odpowiedzi na te pytania.

Lodowe, zdrowe orzeźwienie

Nie ma to jak orzeźwiająca gałka zimnych lodów w upalny, letni dzień. W rzeczywistości, jeśli te zimne słodkości je się z umiarem, mają zaskakujące korzyści zdrowotne. Czy wiesz, że lody są dobrym źródłem witamin A, B6, B12, C, D i E? Na tym się nie kończy. Zawierają także witaminę K oraz niacynę, tiaminę i ryboflawinę. Lody są również dietetycznym źródłem dwóch ważnych minerałów. Są szczególnie bogate w wapń i fosfor, które wspierają mocne i zdrowe kości.

Lody i torty lodowe mają nie tylko wartości odżywcze, ale są również niesamowitym źródłem energii. Odpowiadają za to węglowodany, tłuszcze i białka, których organizm potrzebuje do jej wytwarzania. Masy lodowe zrobione z mleka, które zawiera L-tryptofan, poprawiają także nastrój i stymulują mózg. Ten aminokwas jest naturalnym środkiem uspokajającym i pomagającym w rozluźnieniu układu nerwowego. Zapobiega również problemom ze snem i objawom bezsenności.

Torty lodowe na upalne dni

Lody mają niesamowite zalety, więc warto osładzać sobie nimi upalne dni. Tradycyjne formy lodów gałkowych czy lodowych rolad, możesz zastąpić tortem lodowym. Nie ma powodu, byś musiał wybierać pomiędzy jedzeniem ciasta a lodami. Taka „połączona” słodkość sprawdzi się na letnich przyjęciach urodzinowych, komunijnych, chrzcinach lub weselach. Mrożone torty okolicznościowe to dobry sposób na ochłodzenie i rozpieszczenie podniebienia gości – zwłaszcza, gdy impreza organizowana jest pod chmurką. Możesz je także wykorzystać na poobiedni deser.

Cukiernie specjalizujące się w tego rodzaju zamówieniach, jak np. warszawska, tradycyjna Cukiernia Radzikowski potrafią uczynić prawdziwe lodowe arcydzieła. Wyobraź sobie letnie orzeźwienie z lodowym tortem, którego krucha beza z prawdziwą śmietaną jest dodatkowo przełożona owocowym musem z truskawek, porzeczek lub malin. Jeśli jesteś kawowym smakoszem lub fanem czekolady, prawdziwą rozkoszą będzie dla Ciebie mrożony tort na ich bazie. W zasadzie nie ma ograniczeń, bo takie lodowe ciasta można wykonać w każdym smaku. A jeżeli nie masz problemu ze zdrowiem, możesz skusić się na tort lodowy bez względu na porę roku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj